Facebook Hesabınızdaki Verilerin %100’ünü Silmek için 5 Adım

Published by Gray Williams on Mart 30, 2019

İnternete girip bir silme düğmesine basacağınızı düşünebilirsiniz, ancak maalesef o kadar kolay değil. Facebook’ta yaptığınız her şey ileride kullanılmak üzere saklanır. Çoktan unuttuğunuzu düşündüğünüz veriler ve bilgiler, Facebook sunucularında bir yerlerde saklanmaktadır.

Hesabınızı devre dışı bırakmak basittir, ancak bu şekilde hiçbir şeyi silemezsiniz, profilinizi olduğu gibi gelecekte yeniden etkinleştirebilmeniz için silme işlemi gerçekleştirilmez.

Hesabınızı gerçekten silerseniz, Facebook’a geri dönmek istediğinizde tamamen yeni bir hesap oluşturmanız gerekir. Gerçek mahremiyete giden bir yol!

Adım #1 Bağlantılı Uygulamaları Silin

İnsanların Facebook’u kullanmayı sevme nedenlerinden biri, yazılımın kolay oturum açmak için diğer uygulamalara bağlanma şeklidir. Fark edemediğimiz şey ise, her kullandığımızda kişisel bilgileri açığa çıkarması ve diğer uygulamaların verilerimize erişmesine izin vermesidir. Facebook delete the linked apps

Başlamak için, Facebook hesabınızla bağlantılı olan tüm uygulamaları kaldırmanız gerekir.

  1. Sayfanızın sağ üst köşesinde bulunan ok üzerine tıklayın.
  2. Sol sütunda bulunan “Ayarlar” ve “Uygulamalar ve Web Siteleri” seçeneklerini seçin.
  3. “Tercihler” altında aşağı kaydırın ve Uygulamaları, Web sitelerini ve Oyunları “Kapatın”.
  4. Kapattıktan sonra, Facebook hesabınızla bağlantılı olan uygulamaları silebilirsiniz.

Adım #2 Etkinlik Geçmişinizi Kaldırın

Bir sonraki adım, adınıza kullanılabilecek dijital kanıtları kaldırmaktır. Facebook activity log

  1. Aşağı ok menüsünü seçin.
  2. “Etkinlik Günlüğü” seçeneğini seçin.
  3. Etkinlik günlüğünüzde listelenen her eylemi silmek için düzenle düğmesini kullanın.

Adım #3 Verilerinizi yedekleyin

Facebook hesabınızda, fotoğraflar veya kişiler gibi saklamak istediğiniz bilgiler varsa, bunları manuel olarak yedekleyebilirsiniz. your facebook information

  1. Ayarlar menüsüne bir kez daha gidin.
  2. “Facebook Bilgileriniz” altında “Bilgilerinizi İndirin” seçeneğini seçin.
  3. Sizi indirme arşivine bağlayan bir e-posta alacaksınız.
  4. Arşivi seçtiğiniz cihaza kaydedin.
  5. Bu zip dosyası, tüm fotoğraflarınızı, arkadaşlarınızı içeren bir HTML dosyasını vb. içerebilir.

Adım #4 Hesabınızı Devre Dışı Bırakınt

Birçok insan hesabı devre dışı bırakma işlemini silme işlemiyle karıştırır, ancak bu tamamen farklı bir şeydir.

Facebook deactivate account

Devre dışı bırakma, biraz ara verdikten sonra tekrar giriş yapıp kaldığınız yerden devam edebileceğiniz anlamına gelir. Facebook’u silmenin sizin için doğru karar olup olmadığından emin değilseniz, silmek yerine devre dışı bırakabilirsiniz.

  1. Bir kez daha Ayarlar’a gidin.
  2. “Genel”i seçin.
  3. Ardından, “Hesabınızı yönetin” seçeneğine tıklayın.
  4. Devre dışı bırakma seçeneğini görene kadar aşağı kaydırın.

Adım #5 Hesabınızı silin

Facebook hesabınızı silmek hiç olmadığı kadar erişilebilir hale geldi ve bu gerçekten olumlu bir gelişme.Facebook delete account

Tek yapmanız gereken “Facebook Bilgileriniz”e gitmek, “Hesabınızı ve Bilgilerinizi Silin”in yanındaki “Görüntüle”yi tıklamaktır.

Burada daha önce ele aldığımız bazı seçeneklerin olduğunu fark edeceksiniz. Şifrenizi girdikten sonra hesabınız silinecektir. Sonunda özgürlük!

Dikkat!

Facebook, fikrinizi değiştirmeniz durumunu göz önüne alarak 14 gün boyunca bilgilerinizi tutacak kadar cömert davranmaktadır.

Facebook’ta neler oluyor?

İki milyardan fazla kullanıcısı olan Facebook, gizlilik skandalları bakımından ön saflarda yer almaya devam etmektedir. Haber akışını ilk kez yayınladığı 2006 yılında bile kullanıcı gizliliğini ihlal ediyordu. Fakat artık çoğu insan, özel hayatlarının tahrip edilmesini umursamıyor.

Facebook

2011 yılında, Facebook, FTC (Federal Ticaret Komisyonu) ile kullanıcı bilgilerinin gizli tutulmadığı ve kullanıcıların bu konuda bilgilendirilmediği suçlamaları ile ilgili anlaşmaya vardı. Sonuç olarak, Facebook 20 yıllık bağımsız gizlilik değerlendirmesini kabul etti.

Ardından, 2013 yılında Facebook altı milyon kullanıcının telefon numaralarını ve adreslerini açığa çıkaran bir virüse maruz kaldı. Bilgisayar korsanlarının hesabınıza erişmek için İhtiyacı olan tek şey, siz ve iletişim bilgileriniz arasındaki bağlantıyı kurmaktı.

Şubat 2018’de, Belçika mahkemesi, Facebook’a insanları çevrimiçi ortamda izlemekten vazgeçmesini emrettiğinde, şirket karara itiraz etti. Sonra, sadece bir ay sonra, kullanıcılar Facebook’un gerçekleşmekte olan büyük bir veri hırsızlığından haberdar olduğunu ve bunu engellemek için hiçbir şey yapmadığını keşfetti. Tek tazminat bir özür ve daha iyisini yapacaklarına dair bir söz oldu.

Tüm bunlardan sonra, şirketin bilgilerinizi gizli tutacağına inanıyor musunuz? Asıl soru, çevrimiçi profilinizi güncellemeye veya iyi bir gizlilik ve güvenlik düzeyine sahip olmaya öncelik verip vermeyeceğinizdir.

Kendinizi kalıcı olarak Facebook’tan kurtarmaya ne dersiniz?

Sil Düğmesinin Ötesine Geçiyor

 

Geri dönme gereksinimi duyuyorsanız, önceki verilerinizin tamamının silinmesi için 14 gün sonra geri dönmenizi öneririz, böylece gelecekte yapacağınız paylaşımlarda daha seçici olabilirsiniz.

Gray Williams
Gray Williams, deneyimli bir veri ve iletişim mühendisidir ve çapraz platform, içerik yazarlığı ve siber güvenliğe meraklı bir editördür. Uzun yıllardır VPN'ler ve diğer çevrimiçi gizlilik araçları konularında çalışıyor ve araştırma yapıyor.